Decapoda - Achelata - Scyllaridae - Parribacus

Parribacus antarcticus (Lund, 1793)



World Distribution
Holthuis (1991 : 210) - Worldwide, western Atlantic and IWP. South Africa, Madagascar, Réunion, Mauritius, South of India, New Caledonia, Wallis & Futuna, Hawaii, French Polynesia. Also Comoro (Mayotte).
Mayo (1999: 444) includes Brazil.

Environnement : Marine - Substrat/Association : Hard bottom (rock and rubbles)

Vertical range : Shallow-waters (0-100 m) - Min-Max observed: 1-8 m

Mayotte data
Parribacus ursus-major - Fourmanoir, 1955 : 28 (Comores, Anjouan ; "souvent capturé à Anjouan dans le corail découvert en période de vive eau"). - Parribacus antarcticus - Holthuis, 1985 : 81 (Anjouan, Comores, d'après Fourmanoir). - Mission KUW novembre 2009, st. 3, récif frangeant de Trévani de nuit, 1-8 m, 1 spécimen Lc 74,3 mm, Lt environ 181 mm (photographies), voir commentaires. - Photo Benjamin Pineau, lagon de nuit. - Photo Yvon Gildas - Mayotte sur le site : http://www.mayotte-photos-plongee.com/

Réunion data
Ibacus antarcticus - A. Milne-Edwards, 1862, annexe F : 14 (Réunion, coll. Maillard). - Parribacus antarcticus - Holthuis, 1985 : 76 (Réunion dans le matériel examiné, coll. P. Guézé, filet à la Pointe des Galets, MNHN). - Mission Poupin, avril 2008 (MNHN, St. 12, Saint Leu ; photographies, J. Poupin, S. Ribes, A. Diringer).

New Caledonia data
Nouvelle Caledonie, STATION — Richer de Forges B & Laboute P, Etudes & Theses 2: 45-82

Central Pacific data (Wallis & Futuna, Polynesia, Clipperton, Easter Island)
WALLIS & FUTUNA - Parribacus caledonicus - Juncker, 2004: 58 color photographs (Wallis & Futuna). - Poupin & Juncker, 2010, field guide: 177, photo a, b (Futuna, Wallis), not P. caledonicus, re-det T.-Y Chan as P. antarcticus (see comments). - FRENCH POLYNESIA - Scyllarus antarcticus - Owen, 1839: 86 ("Carysfort" = Tureia). - Parribacus antarcticus - Seurat, 1934: 60 (Tuamotu). - Holthuis, 1953: 50 (Raroia) pro parte fide Holthuis (1985: 74); 1985: 73, fig. 21, 25a (Anaa, Maupiti, Tahiti, Takapoto; Syn.). - Chabouis L. & F., 1954: 89, unnumbered fig. (French Polynesia). - Forest, 1954b: 345, fig. 26a (Tahiti). - Chevalier et al., 1968: 92, 137 (Moruroa). - ? Bablet, 1972: 32, pl. 10 (French Polynesia). - Poupin, 1996a: 10 , 11 (Checklist). - Parribacus ursus-major - Boone, 1935: 54, pl. 13 (Tahiti). - Cancer barffi Curtiss, 1938: 164 ("Tautira" = Tahiti). - ? "Tiane" - Pardon, 1992: 83, photograph (Manihi) (det. According to the photograph). - Not Parribacus antarcticus - Stimpson, 1860: 92 [23] (Tahiti). - Nobili, 1907: 366 (Hao, "Rikitea" = Mangareva). - Holthuis, 1953: 50 (Raroia) pro parte. - Morrison, 1954: 50 (Raroia) - All = Parribacus holthuisi Forest, 1954 fide Holthuis (1985: 75). - Field observation (Raiatea) - Synonyms - Parribacus ursus-major (Herbst, 1793). Unpublished record, coll. & det. G. Paulay, Rangiroa (FLMNH-UF).

Lesser Antilles data
Distribution: VGI, ICA (St Martin, Guadeloupe, Martinique, Barbados), IOV (Blanquilla, Los Roques, Bonaire). 1-8 m. Pantropical.
Ibacus parrae H. Milne Edwards, 1837: 288, 'Habite les Antilles'.
Parribacus antarcticus - Schmitt, 1924a:87, Barbados. - Holthuis & Zaneveld, 1958: 15, Bonaire (Klein Bonaire). - Rodríguez, 1980: 196, Virgin Islands, Los Roques, Bonaire. - Scelzo & Varela, 1988: 37, Blanquilla. - Holthuis, 1991: 210, fig. 402, Martinique, Barbados [distribution]. - Carré, 2005: 23, Martinique.
Parribacus antarcticus - Saint Martin, RNN Inventory 25/4/2012, UF32688, photo dSTM_7686; UF32689, photo dSTM_7694. - Martinique, photo in situ, Y. Buske anses Dufour, Burgos; Martinique, groupe BIOSPHERES, November 2015, coll. R. Ferry and Y. Buske, det. J. Poupin. - Guadeloupe - Karubenthos 2012, st. GR35, 1 sp. JL110. MNHN-IU-2013-6666, det. Poupin, Macpherson.

Comment(s) on data
Communication T.-Y. Chan, July 17, 2012 - You can see that the pale purple spots on the tip of the antennae is distinctly interrupted in P. caledonicus and differ from those of P. antarcticus. Also the orbit is not purple in P. caledonicus, but purple in P. antarcticus. Thus, it confirms my suspect on your 2012 South Pacific guide that your photos of P. caledonicus are not that species but P. antarcticus.

References : PDF list, 214 pp (1.4 Mo)

This species in Worms Database